Lesmateriaal groep 7-8

Groente&fruit

Smaaklessen

Door te kijken, voelen, ruiken en proeven van groente en fruit worden kinderen nieuwsgierig naar wat ze eigenlijk eten én wat ze nog nooit hebben gegeten. Het pakket bestaat uit een leskist (met voorwerpen als een rasp, een citruspers, borden en bestek), een digibordmodule en een lesboekje waarin de smaaklessen helemaal staan uitgeschreven. Voor groep 7 en 8 zijn dit 5 lessen van 45 tot 60 minuten. De ervaring leert dat de kennis over gezond eten echt blijft hangen. Topkok Pierre Wind is ambassadeur van de Smaaklessen.

Meer lezen

Smaakmissie

Leerlingen gaan op onderzoek uit naar nieuwe soorten groente, bedenken hoe ze meer groente kunnen gebruiken in hun eten en leren over het belang van verse en onbewerkte groente. Ook ontdekken ze wat er allemaal nodig is om groente te kweken en te oogsten en in welke seizoenen welk soort groente te koop is. De Smaakmissie Groente bestaat uit 5 interactieve lessen van 30-90 minuten met aanvullend een digibordmodule. Onderdeel van de missie is ook een excursie naar een groenteboer en een kookles.

Meer lezen

Zelf groente en fruit bereiden

Zoek simpele, gezonde gerechten om samen te maken zoals een fruitsalade, een smoothie, fruitwraps, gezonde sandwiches, een groentespread, een groenemuesliflip of koude tomatensoep. Geef aandacht aan de ingrediënten en hoe je ze moet persen, snijden, pellen of schillen.

Meer lezen (onderdeel Groente en fruit bereiden)

Proefspelletje

Laat de kinderen minder bekend fruit of sappen proeven. Denk aan kakifruit, papajasap, wortelsap of pitahaya (drakenvrucht) Vraag hoe het smaakt/ruikt en of ze het lekker vinden. Laat de leerlingen uitzoeken waar de vrucht vandaan komt.

Meer lezen (onderdeel Smaak)

Groenterace

Tikspelletje waarbij team 1 zoveel mogelijk groente (pittenzakken) naar de overkant moet brengen, terwijl team 2 zoveel mogelijk groente te pakken moet krijgen. Aantikken betekent groente inleveren.

Meer spelletjes

Groentemix

Reactiespelletje waarbij de kinderen een groente krijgen toebedeeld. Wordt jouw groentesoort geroepen moet je zo snel mogelijk in de hoepel gaan staan anders ben je af.

Meer spelletjes

Groente- en fruitspel

Ren- en denkspel waarbij de klas wordt opgedeeld in teams. De bedoeling is dat de teams de kaartjes met daarop verschillende groente- en fruitsoorten in de juiste hoepel plaatsen. Weten ze het verschil tussen groente en fruit?

Meer spelletjes

Groentegevecht

Gooispelletje waarbij één van de leerlingen met een bal alle groente (zachte ballen) uit de hoepel probeert te gooien terwijl de andere kinderen ze zo snel mogelijk proberen terug te leggen.

Meer spelletjes

Groentedubbel

Ren- en denkspel waarbij de kinderen door de ruimte rennen en elkaar een high five geven. Op dat moment moeten ze een groente roepen. Zeggen ze hetzelfde, dan moeten ze een oefening uitvoeren.

Meer spelletjes

Gigagrote Groentequiz

Het Europees Schoolfruit programma heeft voor groep 7 en 8 de Gigagrote Groentequiz ontwikkeld voor het digibord. De klas wordt opgedeeld in twee teams die het tegen elkaar opnemen. Wie weet er alles over groente? De quiz bestaat uit twee onderdelen van ongeveer 30 tot 45 minuten. Meer informatie:
Groep 7 of Groep 8

Groente- en fruitbingo

Schrijf alle namen van de leerlingen en verschillende groenten en fruit op een poster. Wanneer je je groente en fruit opeet, mag je achter je naam in het juiste vakje een kruisje zetten. Net zolang totdat je Bingo hebt.

Bingo poster

Groente- en fruitdiploma

Leerlingen die de afgelopen periode goed groente en fruit hebben gegeten, krijgen een diploma.

Diploma

Super Smaakfeest

Organiseer een feestelijke ochtend voor de hele school met een circuit van opdrachten in de eigen klas. Ieder onderdeel van het circuit bestaat uit het maken van een gerecht of een drankje voor een gezonde lunch. Aan het einde van de ochtend kunnen de leerlingen samen hun zelfgemaakte lunch opeten.

Uitgebreide handleiding

Website over groente en fruit

Hier vind je van alles over groente en fruit: spreekwoorden, mopjes, weetjes, kleurplaten en spelletjes. En met de grappige fruitalizer kunnen de kinderen zichzelf veranderen in een tomaat of een peer.

Meer lezen

Meer groente- en fruittips?

Volg ons op Facebook voor meer groente- en fruittips!

Facebook

Hoe zorg je samen voor een gezonde basisschool?

Wanneer kinderen op school regelmatig samen groente en fruit eten, durven ze meer te proeven. Zo kiezen ze thuis ook sneller voor een gezond tussendoortje. Het is belangrijk om samen met collega’s en ouders afspraken te maken over gezond eten. Zo is het voor iedereen duidelijk wat de bedoeling is en zorg je ervoor dat groente en fruit standaard bij ieder kind in het broodtrommeltje te vinden zijn.

Meer lezen

Hoe betrek je ouders bij gezond eten op school?

Je kunt ouders tips geven over gezond eten via de nieuwsbrief of website. Geef ze zo inzicht in wat een gezonde leefstijl is. Of organiseer samen met kinderen en ouders leuke activiteiten, start bijvoorbeeld een schoolmoestuin. Lees hier onze ideëen en tips.

Meer lezen

Meer weten of een vraag?

voor meer informatie neem contact op met JOGG-regisseur Sandra Vat