Lesmateriaal groep 5-6

Groente&fruit

Smaaklessen

Door groente en fruit te bekijken, voelen, ruiken en proeven tijdens de Smaaklessen worden kinderen nieuwsgierig naar wat ze precies eten. De ervaring leert dat de kennis over gezond eten op die manier echt blijft hangen. Topkok Pierre Wind is ambassadeur van de Smaaklessen. Het pakket bestaat uit een leskist (met voorwerpen als een rasp, een citruspers, borden en bestek), een digibordmodule en een lesboekje waarin de smaaklessen helemaal staan uitgeschreven. Voor groep 5 en 6 zijn dit 5 lessen van 45 tot 60 minuten.

Meer lezen

Smaakmissie Fruit

De chef-kok heeft hulp nodig: zijn menu bevat te weinig fruit. Kunnen de leerlingen hem helpen? De leerlingen gaan op onderzoek uit naar nieuwe soorten fruit, bedenken hoe ze fruit kunnen toevoegen aan hun maaltijden en leren over het belang van verse en onbewerkte producten. Ook ontdekken ze wat er allemaal nodig is om fruit te kweken en te oogsten en in welke seizoenen welke soort te koop is. De Smaakmissie Fruit bestaat uit 5 interactieve lessen van 30-60 minuten met een digibordmodule. Onderdeel van de missie is ook een excursie naar een fruitteler en een kookles.

Meer lezen

Rekenen met groente en fruit

Je kan groente en fruit prima gebruiken tijdens het rekenen. Als je 2 keer per dag 100 gram fruit moet eten, hoeveel is dat dan als het gaat om appels of druiven? De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente is 150 gram, maar hoeveel is dat eigenlijk? De leerlingen gaan aan de slag met een weegschaal.

Meer lezen (onderdeel Rekenen)

Taalgevoel door groente en fruit

Maak reclameposters met goede slogans om andere kinderen op school aan te moedigen meer groente en fruit te eten. Ken je spreekwoorden met groente of fruit?

Meer lezen (onderdeel Taal)

Wereldoriëntatie

Organiseer een quiz over seizoensgroente. Weten de leerlingen wat zomer- en wintergroente zijn? Bevraag ze en bespreek daarna de antwoorden. Laat ze zelf uitzoeken waar bepaalde soorten vandaan komen en een werkstuk maken.

Meer lezen (onderdeel Wereldoriëntatie)

Natuuronderwijs/Biologie

Laat kinderen met de ogen én neus dicht verschillende sapjes proeven en raden welk fruit ze proeven. Doe een proefje met een knallende paprika of maak een batterij van een citroen. Ontdek of een mandarijn blijft drijven. En waarom een geraspte appel eerder bruin wordt dan een gesneden appel.
Andere proefjes met groente en fruit:
Natte mandarijnGeraspte appelKnallende paprikaOp je gezondheidCitroenbatterij

Meer lezen (onderdeel Natuuronderwijs)

Groente en fruit in je broodtrommel

Bespreek waarom het belangrijk is om groente en fruit te eten tijdens de pauze. Laat de kinderen in groepjes een stuk voor de schoolkrant schrijven. En laat ze thuis een eetdagboekje bijhouden om in de klas te vergelijken.

Meer lezen (onderdeel Eten op school)

Waar komen groente en fruit vandaan?

De herkomst van groente en fruit staat vaak op de verpakking. Laat kinderen in de supermarkt zoeken naar waar fruit en groente vandaan komen en bespreek erna wat ze ontdekt hebben. Je kan hierbij een wereldkaart gebruiken.

Meer lezen (onderdeel herkomst
van groente en fruit)

Zelf groente en fruit bereiden

Zoek simpele, gezonde gerechten om samen te maken zoals een fruitsalade, een smoothie, fruitwraps, een groentespread of koude tomatensoep. Geef aandacht aan de ingrediënten en hoe je ze moet persen, snijden, pellen of schillen.

Meer lezen (onderdeel Groente en fruit bereiden)

Proefspelletje

Laat de kinderen minder bekend fruit en minder bekende sappen proeven. Denk aan kakifruit, papajasap, wortelsap of pitahaya (drakenvrucht). Vraag hoe het smaakt/ruikt en of ze het lekker vinden.

Meer lezen (onderdeel Smaak)

Beweegspelletjes

Tijdens de gymles of in de pauze kun je met eenvoudige beweegspelletjes aandacht geven aan groente en fruit. Zo zijn er tikspelletjes (groenterace), reactiespelletjes (groentemix), denk- en gooispelletjes (groentegevecht en groentedubbel) waarbij kinderen worden uitgedaagd te leren over groente en fruit.

Meer spelletjes

Voorlezen

Het Europees Schoolfruitprogramma heeft leuke interactieve digibordlessen over groente en fruit. In het verhaal voor groep 5 ontdekt de Surinaamse Ruben welke groente er in Nederland groeien. Het voorleesverhaal bestaat uit twee lessen van ongeveer 30 tot 45 minuten.

Meer lezen

Fantastische Fruit Quiz

Het Europees Schoolfruitprogramma heeft voor groep 6 de Fantastische Fruit Quiz ontwikkeld voor het digibord. De klas wordt opgedeeld in twee teams die het tegen elkaar opnemen. Wie weet er alles over fruit? De quiz bestaat uit twee onderdelen van ongeveer 30 tot 45 minuten.

Fruit Quiz

Groente- en fruitbingo

Schrijf alle namen van de leerlingen en de verschillende soorten groente en fruit op een poster. Wanneer je je groente en fruit opeet, mag je achter je naam in het juiste vakje een kruisje zetten. Net zolang totdat je Bingo hebt.

Bingo poster

Groente- en fruitdiploma

Leerlingen die de afgelopen periode goed groente en fruit hebben gegeten, krijgen een diploma.

Diploma

Super Smaakfeest

Organiseer een feestelijke ochtend voor de hele school met een circuit van opdrachten in de eigen klas. Ieder onderdeel van het circuit bestaat uit het maken van een gerecht of een drankje voor een gezonde lunch. Aan het einde van de ochtend kunnen de leerlingen samen hun zelfgemaakte lunch opeten.

Uitgebreide handleiding

Website over groente en fruit

Hier vind je van alles over groente en fruit: spreekwoorden, mopjes, weetjes, kleurplaten en spelletjes. En met de grappige fruitalizer kunnen de kinderen zichzelf veranderen in een tomaat of een peer.

Meer lezen

Meer groente- en fruittips?

Volg ons op Facebook voor meer groente- en fruittips!

Facebook

Hoe zorg je samen voor een gezonde basisschool?

Wanneer kinderen op school regelmatig samen groente en fruit eten, durven ze meer te proeven. Zo kiezen ze thuis ook sneller voor een gezond tussendoortje. Het is belangrijk om samen met collega’s en ouders afspraken te maken over gezond eten. Zo is het voor iedereen duidelijk wat de bedoeling is en zorg je ervoor dat groente en fruit standaard bij ieder kind in het broodtrommeltje te vinden zijn.

Meer lezen

Hoe betrek je ouders bij gezond eten op school?

Je kunt ouders tips geven over gezond eten via de nieuwsbrief of website. Geef ze zo inzicht in wat een gezonde leefstijl is. Of organiseer samen met kinderen en ouders leuke activiteiten, start bijvoorbeeld een schoolmoestuin. Lees hier onze ideëen en tips.

Meer lezen

Meer weten of een vraag?

voor meer informatie neem contact op met JOGG-regisseur Sandra Vat