Lesmateriaal groep 3-4

Groente&fruit

Smaaklessen

Door groente en fruit te bekijken, voelen, ruiken en proeven tijdens de Smaaklessen worden kinderen nieuwsgierig naar wat ze precies eten. De ervaring leert dat de kennis over gezond eten op die manier echt blijft hangen. Topkok Pierre Wind is ambassadeur van de Smaaklessen. Het pakket bestaat uit een leskist (met voorwerpen als een rasp, een citruspers, borden en bestek), een digibordmodule en een lesboekje waarin de smaaklessen helemaal staan uitgeschreven. Voor groep 3 en 4 zijn dit 5 lessen van 45 tot 60 minuten.

Meer lezen

Smaakmissie Moestuin

De tuinvrouw heeft hulp nodig: in haar moestuin groeit heel veel, maar ze is benieuwd wat er bij de school allemaal kan groeien. Kunnen de leerlingen haar helpen? Met de Smaakmissie Moestuin ontdekken de kinderen in een echte moestuin dat groente en fruit op verschillende manieren groeien en dat je goed voor plantjes moet zorgen. Het zijn interactieve lessen en activiteiten met een digibordmodule. Onderdeel van de missie is het aanleggen van een moestuin.

Meer lezen

Rekenen met groente en fruit

Je kan groente en fruit prima gebruiken tijdens de rekenlessen. Vergelijk verschillende stukken groente of fruit op basis van gewicht. Leer de kinderen te turven door te vragen wie een bepaalde soort groente of fruit wel of niet lekker vindt.

Meer lezen (onderdeel Rekenen)

Groente en fruit tijdens het lezen en schrijven

Gebruik eens groente en fruit als voorbeelden tijdens het lezen en schrijven. Spel de soorten groente en fruit op je boodschappenlijstje. Weten de leerlingen welke groente of fruit je bedoelt? Plak een post-it met daarop een groente- of fruitsoort op de rug van een leerling. Hij of zij mag aan de rest van de klas vragen stellen en zo proberen te raden wat er op de post-it staat.

Meer lezen (onderdeel Taal)

Wereldoriëntatie

Ga met de leerlingen naar een moestuin of een teler. Kennen ze alle soorten en weten ze hoe groente en fruit wordt geteeld en verbouwd?

Meer lezen (onderdeel Wereldoriëntatie)

Natuuronderwijs/Biologie

Laat kinderen met de ogen dicht groente en fruit voelen en omschrijven. Laat ze soorten opzoeken met een verschillende schil: glad, met haartjes of ruw. Leerlingen kunnen ook zaden en pitjes van bijvoorbeeld een meloen, kiwi of avocado planten.

Meer lezen (onderdeel Natuuronderwijs)

Groente en fruit in je broodtrommel

Laat de kinderen vertellen welke groente en welk fruit ze hebben meegenomen in hun broodtrommel? Wie heeft hetzelfde? Maak posters met daarop schoolgroente en schoolfruit. Bespreek wat ze hebben gegeten bij het ontbijt en praat over hoe belangrijk het ontbijt is. Laat de leerlingen hun eigen fruitbox versieren.

Meer lezen (onderdeel Eten op school)

Waar komen groente en fruit vandaan?

Laat exotische producten in de klas zien zoals kouseband (Surinaamse bonen) of kakifruit en vertel waar ze vandaan komen. Wijs de landen aan op de kaart en leer de kinderen de groente tellen in een andere taal. Zoek samen uit hoe de sinaasappels uiteindelijk als sinaasappelsap in het schap van de supermarkt terecht komen.

Meer lezen (onderdeel Herkomst
van groente en fruit)

Zelf groente en fruit bereiden

Zoek simpele, gezonde gerechten om samen te maken zoals een fruitsalade, een smoothie, fruitwraps, een groene salade of koude tomatensoep. Geef aandacht aan de ingrediënten en hoe je ze moet persen, snijden, pellen of schillen.

Meer lezen (onderdeel Groente en fruit bereiden)

Proefspelletje

Laat de kinderen met een blinddoek om raden welke groente ze proeven; tomaat, paprika, komkommer of bijvoorbeeld mais uit een blikje. Laat de kinderen ook soorten proeven die ze nog nooit hebben gegeten. Vraag hoe het smaakt, ruikt en of ze het lekker vinden.

Beweegspelletjes

Tijdens de gymles of in de pauze kun je met eenvoudige beweegspelletjes aandacht geven aan groente en fruit. Zo zijn er tikspelletjes (groenterace), reactiespelletjes (groentemix), denk- en gooispelletjes (groentegevecht en groentedubbel) waarbij kinderen worden uitgedaagd te leren over groente en fruit.

Meer spelletjes

Voorlezen

Het Europees Schoolfruitprogramma heeft leuke interactieve digibordlessen over groente en fruit. Voor groep 3 vertelt lieveheersbeestje Oscar aan komkommer Fedde alles over de groente die in de kassen worden verbouwd. Zo leren de kinderen hoe en waar komkommers, tomaten, paprika’s en sla groeien. Het voorleesverhaal bestaat uit twee lessen van ongeveer 30 tot 45 minuten.

Meer lezen

Groente- en fruitbingo

Schrijf alle namen van de leerlingen en de verschillende soorten groente en fruit op een poster. Wanneer je je groente en fruit opeet, mag je achter je naam in het juiste vakje een kruisje zetten. Net zolang totdat je Bingo hebt.

Bingo poster

Groente- en fruitdiploma

Leerlingen die de afgelopen periode goed groente en fruit hebben gegeten, krijgen een diploma.

Diploma

Super Smaakfeest

Organiseer een feestelijke ochtend voor de hele school met een circuit van opdrachten in de eigen klas. Ieder onderdeel van het circuit bestaat uit het maken van een gerecht of een drankje voor een gezonde lunch. Aan het einde van de ochtend kunnen de leerlingen samen hun zelfgemaakte lunch opeten.

Uitgebreide handleiding

Website over groente en fruit

Hier vind je van alles over groente en fruit: spreekwoorden, mopjes, weetjes, kleurplaten en spelletjes. En met de grappige fruitalizer kunnen de kinderen zichzelf veranderen in een tomaat of een peer.

Meer lezen

Meer groente- en fruittips?

Volg ons op Facebook voor meer groente- en fruittips!

Facebook

Kleurplaat 'lekker gezond'

Download hier de gratis kleurplaat.

Kleurplaat

Hoe zorg je samen voor een gezonde basisschool?

Wanneer kinderen op school regelmatig samen groente en fruit eten, durven ze meer te proeven. Zo kiezen ze thuis ook sneller voor een gezond tussendoortje. Het is belangrijk om samen met collega’s en ouders afspraken te maken over gezond eten. Zo is het voor iedereen duidelijk wat de bedoeling is en zorg je ervoor dat groente en fruit standaard bij ieder kind in het broodtrommeltje te vinden zijn.

Meer lezen

Hoe betrek je ouders bij gezond eten op school?

Je kunt ouders tips geven over gezond eten via de nieuwsbrief of website. Geef ze zo inzicht in wat een gezonde leefstijl is. Of organiseer samen met kinderen en ouders leuke activiteiten, start bijvoorbeeld een schoolmoestuin. Lees hier onze ideëen en tips.

Meer lezen

Meer weten of een vraag?

voor meer informatie neem contact op met JOGG-regisseur Sandra Vat