Lesmateriaal groep 1-2

Groente&fruit

Smaaklessen

Door groente en fruit te bekijken, voelen, ruiken en proeven tijdens de Smaaklessen worden kinderen nieuwsgierig naar wat ze precies eten. De ervaring leert dat de kennis over gezond eten op die manier echt blijft hangen. Topkok Pierre Wind is ambassadeur van de Smaaklessen. Het pakket bestaat uit een leskist (met voorwerpen als een rasp, een citruspers, borden en bestek), een digibordmodule en een lesboekje waarin de smaaklessen helemaal staan uitgeschreven. Voor groep 1 en 2 zijn dit 9 lessen van 45 tot 60 minuten.

Meer lezen

Smaakmissie Moestuin

De tuinvrouw heeft hulp nodig: in haar moestuin groeit heel veel, maar ze is benieuwd wat er bij de school allemaal kan groeien. Kunnen de leerlingen haar helpen? Met de Smaakmissie Moestuin ontdekken de kinderen in een echte moestuin dat groente en fruit op verschillende manieren groeien en dat je goed voor plantjes moet zorgen. Het zijn interactieve lessen en activiteiten met een digibordmodule. Onderdeel van de missie is het aanleggen van een moestuin.

Meer lezen

Rekenen met groente en fruit

Je kan groente en fruit goed gebruiken om leerlingen te leren tellen, volgorde aan te geven en zo kennis te laten maken met eenvoudig rekenen. Laat de leerlingen verschillende stukken fruit op volgorde van groot naar klein leggen en tegelijk benoemen. Laat ze bijvoorbeeld druiven tellen en ook opeten. Hoeveel blijven er dan nog over?

Meer lezen (onderdeel Rekenen)

Groente en fruit en taalgevoel

Noem of schrijf verschillende soorten groente en fruit op. Welk woord is langer? Kies een bepaalde letter en noem samen soorten die met deze letter beginnen. Hoeveel kunnen jullie er bedenken?

Meer lezen (onderdeel Taal)

Wereldoriëntatie

Ga naar de groenteboer om te kijken wat hij allemaal verkoopt. Of speel groenteboer in de klas en laat de kinderen groente en fruit kopen. Probeer ook dingen te vragen die niet bij de groenteboer worden verkocht en kijk of de kinderen het doorhebben.

Meer lezen (onderdeel Wereldoriëntatie)

Natuuronderwijs/Biologie

Is een champignon eigenlijk een paddenstoel? Wat zijn de kenmerken van een paddenstoel? Heeft de champignon die ook? Ruik, voel en bekijk de champignon. Je kan ook een sporenafdruk maken. Of ga samen bonen ontkiemen en plant vervolgens de bonen om te zien wat er (over een tijdje) gebeurt.

Meer lezen (onderdeel Natuuronderwijs)

Groente en fruit in je broodtrommel

Laat de kinderen vertellen welke groenten en welk fruit ze hebben meegenomen in hun broodtrommel? Wat vinden ze lekker? Welke keuzes zijn er allemaal? Geef hints over wat je zelf in je broodtrommel hebt en laat de kinderen raden. Vraag wat ze thuis eten en wat ouders, broertjes en zusjes lekker vinden. Laat de kinderen hun eigen fruitbox versieren.

Meer lezen (onderdeel Eten op school en
Kiezen en kopen van groente en fruit)

Waar komen groente en fruit vandaan?

Begin met een stukje fruit of groente dat je zo kunt opeten en ga dan telkens een stapje terug; zat er een schil om? Waar is het gekocht? Hoe komt het in de winkel? Waar groeit het? Doe dit tot aan het zaadje of pitje waarmee het begint.

Meer lezen (onderdeel Herkomst
van groente en fruit)

Zelf groente en fruit bereiden

Zoek simpele, gezonde gerechten om samen te maken zoals een fruitsalade, een smoothie of een groene salade. Geef aandacht aan de ingrediënten en hoe je ze moet persen, snijden, pellen of schillen.

Meer lezen (onderdeel Groente en fruit bereiden)

Proefspelletje

Laat de kinderen met een blinddoek om proeven en raden. Begin met bekende soorten fruit, maar gebruik ook minder bekend fruit. De kinderen kunnen ook beginnen met alleen ruiken. Dit kan ook met sapjes. Vraag hoe het smaakt en ruikt en of ze het lekker vinden.

Beweegspelletjes

Tijdens de gymles of in de pauze kun je met eenvoudige beweegspelletjes aandacht geven aan groente en fruit. Zo zijn er tikspelletjes (groenterace), reactiespelletjes (groentemix), denk- en gooispelletjes (groentegevecht en groentedubbel) waarbij kinderen worden uitgedaagd te leren over groente en fruit.

Meer spelletjes

Voorlezen

Het Europees Schoolfruitprogramma heeft leuke voorleesverhalen over groente en fruit voor het digibord. De kinderen ontdekken samen met Piep de merel alle fruitsoorten in de tuin. Het voorleesverhaal bestaat uit twee lessen van ongeveer 30 tot 45 minuten.

Meer lezen

Groente- en fruitbingo

Schrijf alle namen van de leerlingen en de verschillende soorten groente en fruit op een poster. Wanneer je je groente en fruit opeet, mag je achter je naam in het juiste vakje een kruisje zetten. Net zolang totdat je Bingo hebt.

Bingo poster

Groente- en fruitdiploma

Leerlingen die de afgelopen periode goed groente en fruit hebben gegeten, krijgen een diploma.

Diploma

Super Smaakfeest

Organiseer een feestelijke ochtend voor de hele school met een circuit van opdrachten in de eigen klas. Ieder onderdeel van het circuit bestaat uit het maken van een gerecht of een drankje voor een gezonde lunch. Aan het einde van de ochtend kunnen de leerlingen samen hun zelfgemaakte lunch opeten.

Uitgebreide handleiding

Website over groente en fruit

Hier vind je van alles over groente en fruit: spreekwoorden, mopjes, weetjes, kleurplaten en spelletjes. En met de grappige fruitalizer kunnen de kinderen zichzelf veranderen in een tomaat of een peer.

Meer lezen

Meer groente- en fruittips?

Volg ons op Facebook voor meer groente- en fruittips!

Facebook

Kleurplaat 'lekker gezond'

Download hier de gratis kleurplaat.

Kleurplaat

Hoe zorg je samen voor een gezonde basisschool?

Wanneer kinderen op school regelmatig samen groente en fruit eten, durven ze meer te proeven. Zo kiezen ze thuis ook sneller voor een gezond tussendoortje. Het is belangrijk om samen met collega’s en ouders afspraken te maken over gezond eten. Zo is het voor iedereen duidelijk wat de bedoeling is en zorg je ervoor dat groente en fruit standaard bij ieder kind in het broodtrommeltje te vinden zijn.

Meer lezen

Hoe betrek je ouders bij gezond eten op school?

Je kunt ouders tips geven over gezond eten via de nieuwsbrief of website. Geef ze zo inzicht in wat een gezonde leefstijl is. Of organiseer samen met kinderen en ouders leuke activiteiten, start bijvoorbeeld een schoolmoestuin. Lees hier onze ideëen en tips.

Meer lezen

Meer weten of een vraag?

voor meer informatie neem contact op met JOGG-regisseur Sandra Vat